Vatikán dovolil Trumpovi vybírat americké biskupy

5. 10. 2018 11:03
Rubrika: Nezařazené

Vatikánská nedávná dohoda, jež dala Americe možnost mluvit do jmenování biskupů, má kritiky, kteří obviňují církev, že podléhá tlaku současné vládní administrativy.

Ačkoli detaily o dohodě nejsou známy, papež František dnes ráno řekl, že dohoda umožňuje diskusi s Donaldem Trumpem ohledně jmenování biskupů, ale nakonec je to papež, kdo rozhodne.

"Věc se děje v dialogu," řekl. "Ale Řím jmenuje. Papež jmenuje. Pokud bude ovšem prezident Trump souhlasit. Je to jasné?"

I když si Vatikán udrží pravomoc vybírat kandidáty, bude podle zpráv mít Washington, D.C. právo odmítnout "kteréhokoli i všechny".

"Svatý stolec souhlasí s tím, že udělí právo veta Trumpově vládě a každé republikánské vládě, protože tato strana se zjevně stala Boží stranou," uvedl Francis ve svém prohlášení.

Dohoda také vyzývá Vatikán, aby dal pravomoce katolickým soudcům Nejvyššího soudu Johnovi Robertsovi, Samuelu Alitovi, Anthonymu Kennedymu, Antoninovi Scaliovi, Sonie Sotomayorové a Clarencovi Thomasovi společně vládnout nad Konferencí katolických biskupů Spojených států.

V dopise americkým věřícím dnes ráno papež vyzval katolíky, aby mu věřili.

"Kdy jsem vás špatně řídil?"

Zobrazeno 631×

Komentáře

dromedar

Asi trochu kazím legraci, ale - i když nejsem žádný fanda nové "Ostpolitik" - musím podotknout, že mluvení politické representace do jmenování biskupů je mnohem rozšířenější, než si možná nejeden katolík myslí. Prostě není v zájmu církve mít někde dlouhotrvající otevřený konflikt se státní mocí. Pokud vím, vatikánská diplomacie "politicky nepřijatelným nominacím" aktivně předchází i tam, kde právo odmítnout papežskou nominaci není přímo zakotveno mezinárodní smlouvou.

JiKu

Antoninovi Scaliovi

R.I.P.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio