František upustil od "pravidla pěti století" kvůli šetření možné kanonizace Martina Luthera

3. 11. 2016 10:31
Rubrika: Nezařazené

Při tiskové konferenci na palubě papežského letadla dnes ráno papež František potvrdil zprávy, že podnikne šetření ohledně života a díla "reformátora" ze 16. století Martina Luthera, a konstatoval, že ve věčném úsilí církve o ekumenismus je lépe později než nikdy.

15. října papež František ve své rezidenci ve Vatikánu přivítal množství luteránů z Islandu, Norska, Švédska a Německa a nazval Martina Luthera odvážným křesťanem, který se snažil reformovat finančně zkorumpovanou církev, což automaticky dělá osobu v očích církve světcem.

František také řekl, že ústřední postava protestantské reformace je v nebi, a poznamenal, že "všichni křesťané bojující proti chamtivosti jsou svatí."

"Od této chvíle jsou malby a sochy Martina Luthera vítány ve všech kostelích světa, protože je blahoslavený," řekl František všem shromážděným. "Křesťané, kteří jsou dnes vysmívání, protože, abych tak řekl, převracejí stoly penězoměnců, rozšiřují odkaz odvahy a statečnosti Martina Luthera."

František dále řekl, že je jeho nadějí, že příští rok touhle dobou budou všichni členové katolické církve během mše recitovat všech devadesát pět tezí hned po nicejsko-cařihradském vyznání víry, a že příští Svatý rok zahájí tím, že projde "Svatou bránou" kostela Všech svatých ve Wittenbergu, kde byly teze prvně vyvěšeny.

Zobrazeno 668×
Autor blogu Grafická šablona Nuvio