"Většina mých slov je neplatná", řekl papež František

21. 6. 2016 13:05
Rubrika: Nezařazené

Papež František  minulý týden prohlásil, že většina slov, co "vypadne" z jeho úst, je neplatná, protože nechápe, že to, co říká, je trvalé.

"Žijeme v kultuře provizorního", prohlásil pontifik v odpovědi na otázku o "krizi pontifikátu".

František řekl, že často není schopen pochopit důležitost toho, co pronese, když mluví spatra, což je, jak řekl, nezrušitelné.

"Naneštěstí za pontifikátu v dnešní době nedokážu plně postihnout, že to, co říkám, bude mít následky nejen pro můj pontifikát, ale i pro pontifikáty budoucí. Něco řeknu jen tak, a lidé nevědí, co se tím myslí. A protože lidé mi naslouchají s tím, že jsem papež, věří, že jsem si důkladně rozmyslel a zformuloval to, co chci říci, čemuž v mnoha případech tak není. A z toho důvodu je také převážná většina* mých prohlášení neplatná."

František pak pokračoval, že když katolící musejí trávit vetšinu svého produktivního života obranou toho co říká, a musejí psát blogové příspěvky nebo komentáře v odpovědi na otázky, jestli papež opravdu řekl to a to, musí být mnoho neplatného v těch velmi podivných věcech, které si nějak najdou cestu z mozku do úst.

 

*V oficiálním přepisu papežovy odpovědi se na místě slov „převážná většina“ ocitl výraz „část“. Ředitel tiskového střediska Svatého stolce vysvětlil, že „přepis spatra pronesených papežových slov prochází nezbytnou jazykovou kontrolou a oprávněnou úpravou eventuálních nepřesností. Pokud se úpravy týkají významu slov - dodal o. Lombardi - jsou vždycky předkládány papeži, k čemuž došlo i v tomto případě. Zveřejněný text byl tedy schválen přímo papežem.“ 

Zobrazeno 572×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio