Papež schválil, aby si ženy na Zelený čtvrtek mohly nechat umýt nohy a podstoupit pedikúru

22. 1. 2016 14:22
Rubrika: Nezařazené

Papež František změnil rubriky obřadu mytí nohou na Zelený čtvrtek a vydal dekret, který ženám nejen dovoluje podílet se na obřadu, ale také nechat si udělat pedikúru za příspěvek 300,- Kč. Ano, za pouhé tři stovky!

V dopise adresovaném kardinálu Robertu Sarahovi papež stvrdil, aby k obřadu nyní nazvaném mytí a zkrášlování nohou byli vybírání šťastlivci (a šťastlivkyně) "ze všech členů a členek Božího lidu, jejichž chodidla a nehty zoufale potřebují povrchovou kosmetickou údržbu."

"Již nějakou dobu jsem přemítal nad obřadem umývání nohou, tak aby plně vyjádřil význam gesta, které Ježíš učinil ve večeřadle, jeho sebevydání až do krajnosti ke spáse světa, jeho nesmírnou lásku", řekl František. "Ale také protože sám jsem během let nesčetněkrát podstoupil pedikúru a opravdu chápu důležitost nožní údržby."

František pokračoval, že "podle toho, co učedníci během své služby museli nachodit, jsem si jistý, že by neřekli ne relaxační proceduře, kdyby jim ji někdo vůbec nabídl."

František také zdůraznil, že průměrná osoba denně udělá 8000 - 10000 kroků, což v součtu vydá na asi 190000 km za celý život, a to vede k opotřebení chodidel, které může být škodlivé, když se nohám nevěnuje dostatečná péče.

"Náš Pán řekl 'Žeň je hojná, ale dělníků je málo, proto proste Pána žně, ať pošle dělníky na svou žeň. Jděte tedy, posílám vás jako ovce mezi vlky.' Jak můžeme dostát tomuto úkolu s bolavýma nohama? A mužům říkám Nebojte se! Pedikúra už není vyhrazena jen ženám, stejně jako umývání nohou už není jen pro muže."


Mohlo by Vás zajímat:
Již dříve jsme referovali o tom, jak papež František v roce 2014 na Zelený čtvrtek navštívil Středisko Dona Gnocchiho v Římě, aby umyl nohy jeho 12 obyvatelům.

Podle Katolické informační agentury byli mezi těmito 12 jedna žena, muslim, fretka jménem Wilbur a osoba po dvojité amputaci, což plně odpovídá papežovu jednání na Zelený čtvrtek předešlého roku.

Obřad mající původ v příběhu o Poslední večeři se v roce 2013 dostal na přední stránky novin, když papež navštívil výchovný ústav a umyl nohy několika puberťákům, kteří se zrovna octli v jeho blízkosti.

Alessandria Stefanoni, náměstkyně ředitele v Dobré skutky, s. r. o., řekla vatikánskému rozhlasu, že papež prokázal oddanost tomu, aby upozornil na ty, kdo jsou ve společnosti nejvíce na okraji, včetně postižených, čtyřnohých savců a skoro všeho, co bylo Bohem stvořeno. "Ukazuje respekt k jejich důstojnosti."

V listopadu kritizoval papež tendence ve společnosti "zakrývat fyzickou křehkost", které odmítl tím, že pozdravil stovky lidí na vozíčcích a povzbudil je, aby se stali "protagonisty" v katolické církvi. Taky kritizoval tendence diskriminovat savce rodu mustela z čeledi lasicovitých.

Zobrazeno 851×

Komentáře

vobis

A co stromy? Pomyslel taky někdo na stromy, jejichž kořeny po desítky a stovky let trpí ve špinavé vlhké půdě? I šintoisté svým bonsajím kořínky ošetřují, přistřihují je a tvarují. Nejsou snad právě to ony "stopy pravdy a prvky posvěcení", k jejichž hledání nímž nás prostřednictvím konstituce Lumen gentium otcové DVK vyzývají? Jak je možné, že o tomto bolestném tématu ve své zelené encyklice mlčí i papež František? Neříká tím vlastně: Milé rostliny, Laudato si' prdel?

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio