František takticky ve veřejném proslovu v Bílém domě zaměnil slova "umělý potrat" za "životní prostředí"

24. 9. 2015 12:08
Rubrika: Nezařazené

Jakožto strategický pokus jak promluvit o potratu v Bílém domě aniž by byl ukamenován médii papež František většinou nahrazoval slovy "životní prostředí" a "změna klimatu" skutečný předmět svého projevu: umělý potrat.

"Zdá se mi jasné, že potrat, teda změna klimatu, je problémem, který už dále nemůžeme přenechat budoucí generaci," řekl František nikoli bez přebreptu, jednoho z mnoha v proslovu. "Pane prezidente, je velmi povzbudivé, že navrhujete podněty, jak snížit potraty, promiňte... chci říci znečištění ovzduší," řekl František. "Když připustíme naléhavost, zdá se mi také zjevné, že zabíjení děti v mateřském lůně, pardon, měl jsem dlouhý let... Chci říci změna klimatu je problémem, který nemůžeme přenechat dalším generacím."

František dvakrát citoval svoji vlastní encykliku o životním prostředí, o které jsou mnozí přesvědčeni, že je vlastně encyklikou o potratech.

"Co se týče péče o náš "společný domov", jenž není nepodobný lůnu, když se nad tím trošku zamyslíte, a ne nemluvím teď o potratu, samozřejmě, žijeme v kritickém okamžiku dějin," řekl. "Stále máme čas, abychom provedli změny potřebné k tomu, abychom ukončili tuto genocidu... promiňte, řekl jsem genocidu? Divné. Genocidou myslím udržitelný a ucelený rozvoj, neboť víme, že změna je možná. Taková změna ale od nás vyžaduje vážné a odpovědné uznání stavu světa, který zanecháváme našim dětem. Dětem, které jsou zplozeny láskou muže a ženy, a jsou bezbranné v matčině lůně a měly by být chráněny před potr... změnou klimatu."

Zobrazeno 648×

Komentáře

vobis

Roztomilé, dík!

maxmilianrex

Pište dál, je to skvělé.

ParanoidAndroid

To ne já, to EOTT!

vobis

Překládáte bravurně. Mohl byste se tím živit.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio